Nordic walking edzéseink


Szeretném bemutatni Nektek veszprémi nordic walking edzéseinket! Javasolni szoktuk, hogy alaptanfolyam elvégzése után csatlakozzon edzéseinkhez a sport iránt érdeklődő. Így elkerülhető, hogy mozgástudás nélkül lökünk mély vízbe valakit.

Kezdőknek és újrakezdőknek javasoljuk a hétfő reggeli újonc, a szerda reggeli, valamint a szombat reggeli edzéseinket, amelyeken ki-ki alaposan begyakorolhatja a megismert nordikos karmunka hatékony mozgásmintáját is.

nordic walking edzés

A kedd kora esti nordic walking edzéseink haladó edzések. Ezekre gyakorlott nordikosokat várunk, hiszen itt már nem az alapmozdulatok elsajátítása a fő cél, hanem valódi edzések ezek, ahol az állóképesség javítása, a gyorsaság fejlesztése, az erőnlét fokozása a cél, miközben folyamatosan törekszünk a nordikos mozgásminőség megőrzésére és továbbfejlesztésére. Ebből adódóan minimum 7 km-t teszünk meg 1:10–1:20 alatt. Folyamatos a mozgásunk, lehetőség szerint egyáltalán nem állunk meg edzés közben. Nagyon fontos, hogy a fenti időeredményt karral és lábbal is dolgozva igyekszünk elérni, mert ettől nordic walking a sportunk neve.

A most visszahozott csütörtök esti edzéseink nyitottak mindenki számára, ami azzal járhat, hogy különböző képességű, állóképességű sporttársak jönnek össze egy edzésen. A haladó és a kezdő nem értékítélet nálunk, hanem főként szervezéstechnikai kérdés. Úgy gondoljuk, hogy mindenki szeretne fejlődni, ezért is jön vezetett foglalkozásra, de nordikedzéseink nem termi foglalkozások, ahol valaki megállhat, kiállhat, ha elfogyott a szufla. Csak úgy tudunk együtt edzeni, ha a haladók több edzésmunkát végeznek ugyanazon idő alatt, pl. adott pályaszakaszon oda-vissza mozognak. Edzőként hol a haladó, hol a kezdő csapattal mozgok majd együtt, miközben a másik csapat a kapott feladatot önállóan hajtja végre.
A jövőben tervezzük két edzőssé alakítani ezt a foglalkozásunkat, egyik edző a gyorsabb csapatot, másik pedig a lassúbb, vagy kezdő csapatot viszi majd. Persze, ennek az is feltétele, hogy többen járjatok rendszeresen nordikozni, mert csak így tudjuk ezt vállalni!!!

 

Edzéseinket, egy kivételével, a Gulya-dombon tartjuk, mert tapasztalataink szerint egyszerűbben szervezhetőek, a helyszín gyorsabban megközelíthető, arra se kell figyelni, hogy melyik edzés éppen hol zajlik?!
A kivétel az egyelőre szünetelő senior+ edzésünk, mely parkban, körpályán, a Cholnoky lakótelepen zajlik hétfő délutánonként. Nagyon várjuk már, hogy idős sporttársaink újra bátran csatlakozhassanak csoportos foglalkozásunkhoz! Az elmúlt hónapok során igazi közösséggé kovácsolódtak, többen jelezték, hogy már nagyon jönnének, de…Időnként fogunk szervezni kihelyezett extra foglalkozásokat, melyek célja az lesz, hogy több nordic walkingozásra alkalmas helyszínt mutassunk be Nektek Veszprém környékén, és a jövőben önálló gyakorlásaitok során ezeket a helyeket is ismerjétek, használjátok.

Akinek van saját felszerelése, annak javasoljuk, hogy próbáljon minél többet önállóan is gyakorolni, így sokkal gyorsabban fel tud zárkózni a régebb óta nordikozókhoz, kevésbé marad le a vezetett edzéseken, így valóban közösen, csapatban tudunk mozogni erdei ösvényeinken.

Nem szeretnék senkit áltatni, de a nordic walking, hasonlóan a legtöbb mozgásformához, akkor eredményes, ha lehetőleg heti 2-3× gyakorlod!!! Időnkénti, sok kihagyással végzett edzésekkel se a technikát nem tanulod meg rendesen, se az állóképességedet nem fogod tudni javítani!

Tartsatok velünk, mert a mozgás maga az élet!!!