Döbröntei családi gyalogtúra

A Köves-patak őszi színekben

Vasárnapi túránkon a kicsi bakonyi falu, Döbrönte környékére szervezünk 14 km-es családi gyalogtúrát. Döbrönte a Bakony nyugati oldalának völgyében, Ajkától és Veszprémtől 27–30 km-re fekvő település, mely már a római korban is lakott volt. Neve a szláv Dobrete személynévből származik. A II. Világháború után a lakosok nagy részét kitelepítették Németországba, helyükre idővel új lakosok költöztek.

A váron kívül a település nevezetessége még a klasszicista stílusban épült római katolikus templom.

Az október eleji, színesedni kezdő erdőben teszünk körtúrát. A gyalogtúra mindössze 162 méternyi szintemelkedéssel nehezített. Mind gyerekeknek, mind időseknek vállalható a táv is, a szint is.

Döbröntéről indulunk, délnek tartunk, de nem megyünk el Magyarpolányig. Jól járható, színesedő lombú fák alatt gyalogolunk. A Gannai-Mánc-hegy, a Polányi-Mánc-hegy, a Nyúl-hegy kíséri utunkat gyalogtúránk során az őszi erdőben. Az útvonal jól járható nordic walking botokkal is, bátran hozd magaddal sportszereidet, ráadásul még a technikád csiszolásában is segítünk!

Utunk során patakok mentén is haladunk, át is kelünk a Bitva-patakon, valamint a Köves-patakon.

A Bitva-patak gázlója
A Bitva-patak gázlója

A Köves-patakon történő átkelésünk lesz izgalmasabb, itt fatörzs szolgál hídként, kicsi egyensúlyozás is bekerül így a hétvégi túrába.

Átkelés fatörzsön a Köves-patakon
Átkelés fatörzsön a Köves-patakon

A patakátkelés után teszünk egy kisebb kitérőt, hogy felkeressük a Polány malomromot.

Erdei sétánk után mezei útra térünk. Néhány éve jártunk erre, ilyen boszorkányosság is várható!!!

Boszorkánylak
Boszorkánylak

A falu határában található Üdülőtelepet elérve Szarvaskő várához kezdünk felkapaszkodni. A vár romjai a falu fölé magasodó, meredek domboldal tetején állnak. A vár nagy részét a föld mélye rejti, a látható kőfalakat a 2000-es évek elején restaurálták.
1367-ben Himfy Benedek bán emeltette, aki Nagy Lajos király kedvelt hadvezére volt. Az idők során birtokaik bevételének lecsökkenése miatt a Himfy család a rablólovagok szintjére süllyedt.
Az 1526-os mohácsi csata utáni belháborúk miatt vastag falú rondellával erősítették meg a várat. A kis létszámú védelemmel rendelkező vár pusztulását valószínűleg egy portyázó török csapat okozhatta, a romokból származó köveket a lakosság elhordta építőanyagnak.

A túra adatai:
Indulás: 9 óra
Táv: 14 km
Szintemelkedés: 162 m
Tervezett menetidő: 5 óra
Ez a túra nem teljesítménytúra!!!
Az indulás helyet az előzetesen jelentkezőknek adjuk meg:
20 9106 522 vagy info@o2outdoor.hu
A túrát Kőműves Tamás bronzjelvényes túravezető szervezi és vezeti.
A túrán mindenki saját felelősségére vehet részt!
Kutyádat is hozhatod!
Részvételi díj: 1400 Ft/felnőtt, 700 Ft/gyermek 14 év alatt

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük