Tési kör – színpompás családi gyalogtúra a Római-fürdőhöz

Őszi színek a Római-fürdőn

2019. október 23-án, nemzeti ünnepünkön, szerdán a Római-fürdőt érintő 14 km-es családi körtúrára hívunk. A terep nordic walkingozva és botok nélkül is remekül teljesíthető.
A részvétel feltétele, hogy a jelentkező legyen képes 14 km-t még vagy már gyalogolni. 5 évestől 100 évesig várjuk a résztvevőket!
Időpont: 2019. október 23., szerda 9–16 óráig
Táv: 14 km
Találkozó: a túrára előzetesen jelentkezőknek adjuk meg a találkozó helyét.
Fontosabb látnivalóink lesznek gyalogtúránkon:

Római-fürdő, mely a Gaja Bakonynána és Jásd közötti áttörése,

a szurdokokban gazdag Bakony legvadregényesebb sziklaszorosa.
A zúgó vízesések a függőleges sziklafalak aljába medencéket vágtak ki, melyek állítólag már a rómaiak idejében is fürdőhelyül szolgáltak.
A Gaja hatalmas sziklatömbökről zubog alá a mélybe, csapadékos időben rendkívül látványos jelenség a sziklalépcsőkön átbukó, tajtékzó víz. A néhány méteres vízesés érdekes, kicsi medencéket vájt ki a sziklákba. A patak a kőtömbökön lezúdulva megszelídül, komótosan folytatja útját a mohos, majdnem függőleges sziklafalak határolta szorosban.

Tajtékzó Gaja a Római-fürdő szikláin

A 600 éves jásdi Szentkutat is felkeressük,

mely a Bakony leglátogatottabb búcsújáró helye. A kút vizének csodatévő és gyógyító hatásáról sok feljegyzés ismert. A jásdi szentkútról 1814. évi leírásban olvashatunk először. A Szentkút kápolnája 1825-1837 között épült gr. Zichy István adományiból, bejárata felett a család címere látható. A barokk-rokokó stílusú kápolna belső boltozatán és oldalfalain festmények láthatók. Az épület mellett egy szabadtéri szembemiséző oltár, egy feszület, egy szép, modern, hófehér mészkő Mária-szobor látható.

Jásd a honfoglalás kora óta lakott település,

mely a középkorban jelentős településsé fejlődött, ezt bizonyítja az 1528-ban készült Magyarország első térképe, amelyen Iayst néven ábrázolják. A török korban a település temploma, kolostora elpusztult, lakossága elmenekült. A Zichyek a 18. század közepén (1757) a falut újratelepítették. 1858-ig a települést a Zichy család birtokolta, majd több tulajdonosa is volt, végül 1903-ban 67 jásdi parasztgazda közösen vette meg a nemesi birtokot. A faluban lesz vízvételi lehetőség, talán a kocsma is nyitva tart majd. A faluközpontban érdekesség is fogad majd bennünket, de legyen meglepetés annak, aki nem ismeri még!

Tési szélmalmok

Tés fő látványossága a Dunántúlon ritkaságnak számító szélmalom.
A településünkön kettő is megmaradt: az 1840-ben épült Helt-féle, és az 1924-ben épült Ozi-féle, amelyek közül a Helt-malom jelenleg is működőképes.
Ezek holland típusú szélmalmok, melyek jellegzetessége, hogy a tetőzetük forog, a malomtörzsük kőből készült, meghajtószerkezetük a hatvitorlás szárny. A két felújított szélmalom ipartörténeti népi műemlék . Helt József bognármester szélmalmát 1840-ben építette Pircher János malomács. A kör alaprajzú, enyhén karcsúsodó, háromszintes kőfalazatú épület, kúp alakú zsindelytetőzete körsínen forgatható, így a hat vitorlát mindig szélirányba lehet állítani. A malomszerkezet ma is működőképes. Ozi János asztalos 1924-ben építtette meg szélmalmát Helt József szélmalmától 200 méterre. Ugyanolyan szerkezetű, mint a Helt-malom csak kisebb méretekben. A Helt-malomban két pár kő, az Ozi-malomban egy pár kő őröl.
Ezúttal tervezzük a meglátogatását, csoportos (15 fő felett) belépővel 200 Ft/fő költséggel számoljatok!

Gróf Széchenyi Zsigmond-kilátó

A Tési-fennsík északi oldalában található kilátóból remek panoráma nyílik a Bakonyaljára. Érdekesség, hogy miután Tésről közelítjük majd meg, ehhez lefelé fogunk menni…

A kilátó tövében egy korábbi gyalogtúránkon

A kilátóból észak felé nyílik panoráma a dombos bakonyaljai tájra. Öreg bükkösök veszik körül, melyeket hatalmas tarvágások szabdalnak. A távolban lankás, erdőfoltokkal és szántókkal mozaikolt kultúrtáj hullámzik.

A túrát gyerekek is teljesíthetik felnőtt kísérővel, mi egy 6 és egy 11 éves fiúval jövünk!
A terepet bátran ajánljuk nordic walking bottal gyaloglásra is. Ha eddig még nem próbáltad, akkor lehet, hogy kedvet kapsz a társaktól, ha látod, hogy mennyire könnyedén mozognak bottal! Utána gyere hozzánk, megtanítunk szakszerűen használni!
Részvételi díj: 1400 Ft/fő, 14 év alatt 700 Ft/fő
Előzetes jelentkezés: 20 9106 522 vagy info[kukac]o2outdoor.hu

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük