Szent György-hegy körbejárva


Tudtad, hogy a Szent György-hegyi jégbarlang hűvösét télen-nyáron már messziről érezni lehet? Vezetett vasárnapi gyalogtúránkon teljesen KÖRBEJÁRJUK a Szent György-hegyet, és természetesen a jegesbarlangot is felkeressük!!!
Kizárólag itt tudsz regisztrálni a túrára, létszámkorlátos, NE MARADJ LE róla: http://o2outdoor.hu/online-bejelentkezes/
▼▼▼
Sárkány-barlangnak is hívják, mert a néphit szerint sárkány lakta valamikor, és persze Szent György végzett vele. A barlangász szakma inkább álbarlangként említi, alig tíz méter mély. A hegy oldalán magasra felnyúlnak a ledőlt egykori bazaltoszlopok alapkőzetnek támaszkodó törmeléktömbjei.
A Bakonyi Barlangkutató Egyesületek Szövetségének elnöke, Schäfer István Zsolt szerint „a törmelékben kialakult hézagrendszerben a külső-belső hőmérséklet különbségnek megfelelő gravitációs áramlás alakul ki. Télen a törmelékhegy felső részén meleg levegő hagyja el az üregeket, amelynek helyére alul hideg párás levegő áramlik. Ennek eredményeként a téli időszakban a törmelék között nagy mennyiségű jég halmozódik fel. Nyáron az áramlás iránya megfordul, így a törmelék alsó részén hideg levegő folyik ki.” … „Elnevezésétől eltérően ez nem jég-, hanem jegesbarlang, hiszen felépítő kőzete a hegyet alkotó bazalt.”
A STYX Barlangkutató Csoport 1997 és 2001 között feltáró munkát végzett itt, hogy megtudják, mekkora mélyedés található a bazalttömbök alatt. A felszíni bazaltomladékban egy kétszer két méteres alapterületű aknát mélyítettek, majd a tömbök kiemelése, elszállítása után sikerült bejutniuk. A feltárás végére az üreg hossza elérte a 32 métert, mélysége pedig a 10 métert.
Hazai bazaltbarlangjaink méretében ez igen előkelő. A huszadik század elején Cholnoky Jenő földrajztudós is felhívta a figyelmet rá: „érdemes alaposabban tanulmányozni, s esetleg feltárni, mert a jégbarlang a mi égövünkön igen ritka dolog, s nagyon érdemes arra, hogy világhírt szerezzünk neki”.
Az üreg száját a feltárás után újra sziklákkal töltötték fel, emiatt a belseje nem közelíthető meg. A helyszíni fagyot viszont bárki érzékelheti, hiszen már a bejárat környezetében is 0 °C uralkodik egész évben, néhol jégképződmények is láthatóak.

▼▼▼
Június 28-án, vezetett vasárnapi gyalogtúránkon teljesen KÖRBEJÁRJUK a Szent György-hegyet, és természetesen a jegesbarlangot is felkeressük!!!
30 fős létszámlimit van, még MOST foglald le helyedet online a június 28-ai túrára: http://o2outdoor.hu/online-bejelentkezes/
Sikeres jelentkezésedről visszaigazoló e-mail-t kapsz!
▼▼▼
A túra jellege: 10 km-es táv, majdnem 500 m szintemelkedés, nem rohanós 5 órát szánunk rá! Felkeressük a legjobb kilátópontokat, bazaltorgonákat, hűtjük italunkat a legendás jégbarlangban. Álló és ledőlt bazaltorgonák, erdő sűrűje, tobzódás a kilátásban!!! Néhány hegyi kápolnát is megnézünk utunk során.
Kisapátiban lesz az induló- és érkezőhely.
▼▼▼
Kinek ajánljuk? Túránk NEM teljesítménytúra, átlagos állóképességgel teljesíthető. 5-99 éves korig. Lesz benne lépcsőmaradványos emelkedő!
►A túrán mindenki saját felelősségére vehet részt!!! ◄
Törekszünk a ►távolságtartásra, aki akar, az viseljen maszkot, ami azért lehetővé teszi az intenzívebb légzést is.
Kérjük, hogy ►ha betegség bármilyen jelét észleled magadon, akkor ►ne gyere velünk szabadidősportolni!!!
►Gyerekek csak szülői felügyelettel jöhetnek. Ha szoktál a ►kutyáddal túrázni, akkor most is bátran hozhatod!
A ►kullancsok (elég sok van!) miatti zártabb túraöltözet, a ►folyadékpótlás, a szükséges ►elemózsia gondolom egyértelmű! ►Esőkabátot is tegyél a hátizsákodba!
Ha gondolod, akkor ►nordic walking botjaidat is hozhatod!
▼▼▼
Indulás: 9:30
Érkezés: terv szerint 5 óra múlva
Részvételi díj: 1500 Ft/fő, 14 éves kor alatt 750 Ft/fő, amely induláskor, nyugta ellenében fizetendő!
A túrát Kőműves Tamás bronzjelvényes (MTSZ) túravezető szervezi és vezeti.
A túra ►pontos találkozóhelyét (és egyben parkoló) a túra előtti este adom meg e-mail-en, amit a regisztráció során kell majd megadnod!
▼▼▼
Jelentkezés KIZÁRÓLAG online bejelentkező felületünkön:
http://o2outdoor.hu/online-bejelentkezes/
Sikeres jelentkezésedről visszaigazoló e-mail-t kapsz!
▼▼▼
További kérdés esetén bátran írj vagy hívj: info@o2outdoor.hu vagy 20 9106 522

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük