Maszkos kérdések


A koronavírus járvány során az egymásra figyelés, vigyázás részeként maszkot viselünk. Ezek a maszkok alaphelyzetben nem csak bennünket védenek, hanem olyan védőeszközök, amelyekkel a környezetünkben tartózkodókat igyekszünk védeni esetleges tünetmentes fertőző állapotunkban a kibocsátott fertőző cseppektől. Ezeket a cseppeket beszéd, légzés során folyamatosan bocsátjuk ki.
A maszkokkal a cseppek terjedését igyekszünk csökkenteni. Nincs előírás jelenleg a sport közbeni maszkviselésre, de mi a helyzet, amikor intenzív testmozgás végzünk szabad téren és mégis szeretnénk figyelni másokra és magunkra? Kipróbáltam néhány megvásárolható maszkot, a vizsgálat fő szempontjai a viselhetőség és a légvételre gyakorolt hatása voltak.

Tesztelt maszkok

Mi szabadtéri sportként nordic walkingozunk, gyalogtúrázunk. Alapvetően arra törekszünk, hogy pulzusunkat 75% alatt tartsuk mozgás során. Törekvésünk arra is irányul, hogy mozgás közben lehetőség szerint orron át lélegezzünk be és ki is. Tapasztalataink szerint az emberek többsége, főleg a terhelés fokozódása során szájlégzés dominanciába kerül. A szájon át történő kilégzés több cseppecske kibocsátásával jár, így, ha fertőző betegségünk van, és társaságban sportolunk, akkor a szájlégzésre áttérés fokozott kockázatot jelenthet környezetünknek.

Sebészeti arcmaszk
KN95 FFP szelepes maszk
FFP2 pormaszk
ZAJO csőkendő

Milyen maszkokat vizsgáltam? Szubjektív elemzést végeztem.
A belépő modell az egyszer használatos 3 rétegű sebészi arcmaszk volt. A következő egy KN95 (FFP2) maszk volt, mely 5 rétegű. A harmadik egy ipari használatú FFP2 NR D csésze formájú szelepes pormaszk volt (én annak idején glettelés csiszoláshoz szereztem be párat, hogy ne tüdőzzem le a port). A negyedik saját „fejlesztés”. Jól bevált és sokat használt ZAJO csőkendőmet használtam fel alapul, mely 100% polyester, antibakteriális kezelésű (
a szagot okozó baktériumok szaporodását megakadályozza).

Mit várunk egy maszktól? ► Védjen bennünket, ► védje tőlünk környezetünket, ► kapjunk benne levegőt (főként orron át), ► valamint hosszabb időn át használhassuk, ►ne legyen extra kiadás a sportolás számlájára.

Az egyszer használatos maszk (1) viselése nem kellemes hosszú távon. Könnyen kiszálasodik, a férfiak egészen kicsi borostájába is beakad. A legkevésbé formálható az arcra. Levegőt lehet benne venni, viszont intenzívebb légzésnél a nedvesedő anyag kellemetlen érzet. Archoz illeszkedése ennek a leggyengébb. A 3 rétegen be és kilégzéshez a segítség a széleken be- és kifelé áramló levegő útján érkezik. A cikk írásakor dobozos, 50 db-os kiszerelés estén 200 Ft körüli darabár volt. Ezek eldobósak. Ki lehet őket fertőtleníteni néhányszor, de erősen szálasodik az anyaga. Véleményem szerint max. 2-3 viselés ciklus lehet.

A KN95 (2) felvéve pillanatok alatt a maga 5 rétegével nagyon melegít, álló helyzetben is jelentős levegő csökkenés érzettel jár viselése. Elvileg ajánlják mozgásra is, én lépcsőzéssel teszteltem. Nos, a mozgás hatására fokozódik az O2-igényünk, intenzívebbé válik a légzés. A maszk néhány fel-le lépcsőzés után rendkívül kellemetlenné vált, túl erős légzőmozgásra lett szükség a belégzésekhez. A szelepe belégzéskor zár, a levegőt az 5 réteg hivatott megszűrni. Kilégzéskor a szelep (egyfajta gumimembrán) nyit, az általunk kilégzett cseppek is tudnak távozni rajta. Ára a cikk írásakor 2500 Ft körül volt.

A szelepes pormaszk 3 rétegű külső és belső pp-SMS réteg, elektrosztatikus polipropilén közszűrővel, valamint kilégzést segítő szelepe van, ami gyakorlatilag egy mozgó szűrőkorong a szelepben. Kilégzéskor rés keletkezik, könnyítve a kilégzett levegő távozását (3). D jelölése igazolja, hogy a részecskeszűrő megfelelt a dolomit teszt eredményének, kis légzési ellenállás megtartása mellett garantálva az eltömődés nélküli, hosszabb idejű használhatóságot. Lássuk a lépcsőtesztet!!! Ennél valóban kisebb légzési ellenállás képződött, mint az 5 rétegű típusban, jól illeszkedett az arcra, nem volt kellemetlenül meleg a viselése. Belégzéskor szűr, kilégzéskor a szelep révén a mi cseppecskéink egy része ki tud szabadulni. Ezek a maszkok normál (vírusmentes) időszakban egy munkavédelmi boltban 350-400 Ft körül vannak.

ZAJO csősálam (4) egy vékony, jól szellőző és száradó anyag. Általában nyakban (5) és vékony sapka (6) helyett viselem. Utóbbit vagy egy, vagy 2 rétegben formázva. Arcmaszkként eddig ritkán vettem fel, mert a téli időszakra direkt erre való teljes arcmaszkot használok, amit –15 °C-ig merem ajánlani bárkinek. A csőkendő maszkszerűen elég bankrablós (8), könnyen le is csúszhat, valamint egyetlen rétegével elég vékonyka szűrőfelület. Használat során a lépcsőteszt során nem tapasztaltam légzési nehézséget, arcbőrömet sem irritálta, viszont lecsúszkált. Fontos szempont véleményem szerint a vékony gumi, mint rögzítő rész kerülése is.

A csőkendő duplán is felvehető, így 2 szűrőréteg képződik. Ennek nincs gumija, így trükközni kell, hogy ne csússzon le. A maszk hátsó aljának fejtető felé történő hajtásával stabilan rögzíthető a létrejött maszk. Egy érdekes hatása is van, az állkapcsot finoman felfelé húzza, ezáltal könnyebb tartani a csukot száj állapotot, így orrlégzés dominanciát tudunk tartani a be- és kilégzésnél is. A lépcsőteszten semmilyen gondot nem okozott. Lehet benne lélegezni növekvő terhelésnél, kilégzéskor is a szövetrétegeken keresztül áramlik a levegő, nem bántja a borostás arcbőrt sem.

Adódott a kérdés, és ki is próbáltam egy harmadik réteggel, ami egy toalett papír volt (3 rétegű). Így már viszont fokozott nehézségek támadtak a légzés terén. Terhelés nélkül remek megoldás lehet, viszont intenzív mozgáshoz nem annyira jó!

Végül egy utolsó verziót próbáltam ki, amikor szájon két réteg, orron pedig csak egy réteg maradt. Ez lett egy hajszállal nyerő a két réteges előtt. Itt is remekül zártak a rések, segített csukva tartani a számat, viszont az orrnál csak egy réteg állt a levegő útjába. Ha szükséges könnyen hozzáférhetővé tehető az orr egy kifújásra. Ezek a ZAJO csőkendők remek ár/érték arányúak, 2000 Ft körül kaphatóak. (És ezt még lehetne hosszan variálni. Érdekes lenne kipróbálni középső rétegként egy másfajta textilt, akár egy régi pólóból kivágott darabot)

A sport közbeni maszkviselést jelenleg nem írja elő semmilyen rendelet. Rendszeresen sportolók sok esetben tünetmentesen vészelik át a fertőzést, ilyenkor cseppfertőzés útján terjeszthetik a vírusokat. Nem fogtok túl sok maszkban sportoló emberrel találkozni! Azoknak szólt a tesztbeszámolóm, akik esetleg szeretnének vigyázni magunkra és másokra is, és keresik a lehetőségeket. Az intenzív mozgás során érdemes a lehetséges szubjektíve legnagyobb távolságot tartani egymástól. Az ajánlott 1,5 méter tanulmányok szerint elég kevés, de ha egy minimum csőkendőt húzunk arcunk-orrunk elé, már elég sokat javítunk ezen a kevésen is.

Mi mozgásra biztatunk Benneteket. A mozgás a hatékony immunrendszer egyik legfontosabb pillére. A mozgások közül a legjobbak a fasciális rendszerünket alaposan felszabadítóak, ilyen például a nordic walking és a tempós gyaloglás, túrázás is. Tartsatok velünk!!!