Mit csinál egy sífutó hó nélkül?


Finnországból indulva Észak-Európában már a 30-as években elterjedt a sífutók körében, hogy nyáron „botos gyaloglást” (eredeti finn nevén sauvakävely, ejtsd: „szauvakevëlü”) végeztek erőnléti edzésként. Évtizedek teltek el, mire ez a sportág elérte nagykorú önállóságát.

Szabadidősport születik

Marko Kantaneva

A nordic walking 1997 tavaszán mutatkozott be hivatalosan önálló sportként, az elnevezés is ekkor született. Marko Kantaneva finn sportoktató szakdolgozati témájául a sífutók nyári, botos edzésprogramját választotta, amellyel nyáron, hó nélkül is képesek voltak a technika és a koordináció gyakorlására. Tanulmánya nemcsak oktatói figyelmét keltette fel, hanem a finn „The Central Association for Recreational and Outdoor Sports” igazgatójának érdeklődését is. Rövid összefoglalót kértek az új sportról, amihez fotókat is vártak. Mivel ekkor még nem létezett nordic walking bot, így rövidebb sífutó botokkal kezdődött meg a munka. A sportszakemberek és felszerelést (botokat) biztosító cég is nagy fantáziát látott az új mozgásformában.

Eleinte gúnyos megjegyzések kísértek a nordic walkingot Finnországban is. A „feledékenyek sportja” – szólt a kritika –, utalva a finneknél népszerű sífutás otthon felejtett léceire (más kérdés, hogy nyáron ők sem hordják magukkal a léceiket…). Ennek ellenére 2000-ben a nordic walking már az év sportja lett Finnországban!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük