Csókaköves csákberényi családos körtúra


Kőműves Tamás vagyok, túravezető, nordic walking oktató. Sok éve vezetek túrákat, a látványért, a színekért, a fényekért, az elfáradó izmokért…

Mi vár rád ezen a túrán? Lenyűgöző panoráma, sziklagyepi pusztaság, három oldalról meredek sziklafallal védett középkori várrom, mély szurdokok
Távolság: 16 km
Szintemelkedés: 450 m
Indulás: 9-kor
Honnan? A regisztrálóknak a túra előtti napon e-mail-en adjuk meg a találkozó/parkoló helyszínt.
Ki szervezi és vezeti?
Kőműves Tamás bronzjelvényes túravezető, nordic walking oktató.
Mikor? 2020. március 15-én, vasárnap
Időtartam: 1 napos túra, ami NEM! teljesítménytúra, menetidő kb. 7 óra (csapatfüggő)

Ez az élményekben gazdag családi körtúra Csákberényből indul, a Vértes meredek, fehér mészkősziklákkal tarkított kopár délkeleti peremén vezet át a csókakői vár felújított romjaihoz, majd vadregényes erdei szurdokokon át, kevésbé látogatott völgyekben ereszkedik vissza a faluba.
A résztvevők száma korlátozott, jelentkezz mielőbb az alábbi online időpontfoglalón!
https://mozdulatmuhely.booked4.us/Calendar/Calendar/2

A túra jellege

Ez még a felújítás előtt készült fotó, 2008 novemberi

Főként jelzett turistautakon, nagyrészt széles erdei utakon, időnként keskeny, de jól követhető ösvényeken fogunk haladni.

A Kopasz-hegyre rövid, meredek kaptató vezet, a hegyről lejövetel is meredek, de szintén rövid lejtő. A várromot a hosszabb, betonos úton közelítjük meg, a lejövetel hosszú lépcsősoron történik majd! A túra utolsó harmadán a Vértesre nagyon jellemző völgyekben ereszkedünk vissza a faluba. A túrán vízvételi lehetőség csak a csókakői vár parkolójában lévő kék nyomós kútból lesz lehetséges!

A felszerelés

A túrán a köves terep miatt mindenképpen javasolt a jó minőségű, lábat, bokát jól tartó túrabakancs viselése, megfelelő túrazoknival. Túrabotjaidat, nordic walking botjaidat se hagyd otthon, jó szolgálatot tesznek majd az emelkedők leküzdésénél, a lejtőkön pedig segítenek tehermentesíteni a térdeidet!

A körtúra leírása

Csákberény széléről indulunk (a pontos helyszínt a túrára előzetesen regisztrálóknak, a túra előtti napon küldjük el), előbb a falu központját érintjük, majd nyugat felé kimegyünk a faluból. Elhaladunk a Piroska-emlékoszlop mellett, néhány méter után egy tisztásnál a Z∆ jelzésű ösvényre térünk, mely végig szép kilátással emelkedik a Kopasz-hegy (340 m) meredeken leszakadó peremén. Kis idő múlva áttérünk a Z+ jelzésre, tovább haladva gyönyörű, ligetes, (nyáron) árvalányhajas részeken megyünk keresztül, majd ismét jelzést váltunk, a Z∆ jelzésű keskeny csapáson haladunk tovább. A hangulatos ösvény kijutunk egy pompás panorámájú kiszögellésre, ezután leereszkedünk egy kis, sötét völgybe, majd (persze) újra felkapaszkodunk, talán még az előzőnél is szebb panorámát nyújtó sziklaperemre, ahol a fehér mészkősziklákkal pettyezett hegyoldalban megyünk végig káprázatos kilátásban gyönyörködve a Vértesaljára.

Visszakanyarodunk a fennsíkra, átvágunk egy szép, dimbes-dombos, szavannaszerű pusztán (sziklagyep), vaddisznótúrásokra számíthatunk, majd utunk beletorkollik ismét a Z+ jelzésbe, amelyen balra fordulva haladunk tovább a szép, ligetes tájon, amíg el nem érünk egy táblával is jelölt kereszteződést. Itt a Z jelzéssel megtámogatva folytatjuk utunkat, pár perc alatt egy újabb kereszteződésnél élesen balra kanyarodunk a K∆-ön az Aranyhegyi-szőlők felé.

A jelzés egy kissé benőtt úton halad, hamarosan jobbra fordul, és könnyű lejtőn következik. Egy útelágazásnál letérünk a keskenyebb gyalogútra, és egy újabb remek kilátóhelyhez érünk. A Vértesre annyira jellemző meredeken leszakadó hegyoldal pereméről jól látszik Csókakő falva, Móri-árok, valamint távolabb a Bakony. Ösvényünk egy mély szurdokban futó széles erdészeti útra ér, meredeken megyünk lefelé, végül kibukkanunk az erdőből a szőlőskertek szélénél. A szőlők között lemegyünk az út végéig, a K+ jelzésű széles dűlőútra térünk, majd rövid kényelmes sétával a szőlők, gyümölcsösök közt begyalogolunk Csókakőre, a vár alatti nagy parkolóhoz.

Vár-völgy

A csókakői vár két úton is megközelíthető, mi most a könnyebb, de kissé hosszabb variációt választjuk, ez balra megy el szerpentines, aszfaltos, végül köves úton ér fel a várhoz. Mehetnénk a parkolótól egyenesen tovább a völgy irányába az Országos Kék Túra jelzéseit követve is. Ekkor pár perc után a völgyben balra lesz egy meredek lépcsősor, mely egy sziklaszoroson át vezet a vár bejáratához.

Csókakő vára

A Vértes déli letörésének kicsi szirtjén álló látványos, gótikus vár már messziről feltűnik a Győr és Székesfehérvár közti forgalmas útról. A tatárjárás után Csókakő vára a stratégiailag nagyon fontos út ellenőrzésére, ez az a bizonyos út a híres „Fehérvárra menő hadi út” („fehervaru rea meneh hodu utu rea”, a tihanyi apátság alapítólevelében szerepelt legelső magyar nyelvű írott emlékünk).

Ezek már felújított várfalak

A vár a 13. században épült, a térség a második legjelentősebb hatalmi központ volt Székesfehérvár után. Ez főként stratégiai adottságainak volt köszönhető. Csókakő vára körül jelentős védőgyűrű volt, mely mindenfajta külső erőnek addig könnyűszerrel ellenállt. A vár három oldalát meredek sziklafal védi, ezeket mesterséges sziklaárokkal is elhatároltak. A 16. században azonban védelmi jelentőségét elvesztette, mert a török hódítók hatalmas túlerejével szemben már kicsinek számított az erődítmény. A török hódoltság idején, mint Székesfehérvár előretolt megfigyelőhelye működött. 1687 őszén szabadult fel, ám a későbbiekben már egyáltalán nem volt hadászati jelentősége.

…valami!!!

Pusztulása – ellentétben sok tárásával – nem a Habsburg várrombolási lázhoz köthető, itt csupán az enyészet dolgozott. A vár folyamatosan pusztult, életveszélyessé vált, végül 1995-be indultak el a felújítási munkálatok, melyek még napjainkban is tartanak.

A vár megtekintése után a lépcsősoron ereszkedünk le a Vár-völgybe, csatlakozunk a Kék Túra útvonalára, enyhe emelkedőn, nagy sziklatömbökkel határolt, sötét, mély szurdokon keresztül folytatjuk túránkat. Rövid idő múlva jobbra fordulunk, a Buhim-völgyön keresztül megyünk fel a fennsíkra, kényelmes erdészeti úton haladunk majd.

Nyári fotó a Meszes-völgyből,
itt is nőnek heroikus fák!

A fennsíkot elérve megkeressük a Kőkapu-völgy lejáratát, mely nem jelzett, de jól járható út, megkezdjük a falu felé ereszkedést. A völgy alján áthaladunk a névadó Kőkapun, majd tovább ereszkedünk az immár Meszes-völgyben, a falu határában pedig a katolikus és a református temetőnél érünk be a faluba.

A túrán mindenki saját felelősségére vehet részt! 14 év alatti gyerekek szülői felügyelettel jöhetnek. Ha a kutyád is szeret túrázni, hozd magaddal bátran!
Részvételi díj: 1500 Ft/fő, 14 év alatti gyerekeknek 750 Ft

A résztvevők száma korlátozott, jelentkezz mielőbb az alábbi online időpontfoglalón!
https://mozdulatmuhely.booked4.us/Calendar/Calendar/2

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük