Hubertlaki(Gyilkos)-tavas gyalogtúra


A Bakony a Dunántúli-középhegység része, tengeri üledékből, dolomitból, mészkőből épül fel. Jelenlegi formája 45 millió éve formálódik, melynek középponti területe a Bakonybéli-medence, mely a földtörténeti Középkorban (Mezozoikum: triász, jura, kréta) alakult ki. A terület legmagasabb pontja a Kőris-hegy (709 m). Mintegy 30 barlang található itt.
Különlegessége, hogy a szubmediterrán és az atlanti (magashegyi) éghajlat együttes hatása érvényesül, így sokszínű, változatos növény- és állatvilág alakult ki. A bükkösök, gyertyános-bükksösök borította fennsíkot mélyre bevágódó völgyek, gyakran szurdokvölgyek tagolják.
Az erdőket sziklagyepek, kaszálórétek, lejtő-sztyepptársulások teszik változatossá. Főként folyóvizei vannak, a Gerence és a Vörös János-séd a legjelentősebbek, de több kisebb séd és időszakos vízfolyás is részt vesz a felszín formálásában. A séd köznévként valaha „patakot” jelentett a magyar nyelvben.
A karsztrétegből eredő forrásokat „kút”-nak is nevezik a bakonyiak (pl. Borostyán-kút, Árpád-kút, Szarvas-kút, Bányász-kút). A Bakony legnagyobb forrása a Tiszta-víz-forrás.
Túránk során a Szarvas-kút vízhozamát „vizsgáljuk” meg, követjük az általa táplált Hamuházi-sédet. Gyalogolunk majd a Vörös János-séd mentén, a Suttonyi-kút is útba esik.

 A Hubertlaki-tó (Bakonyi Gyilkos-tó) egy felduzzasztott kisebb medence, amit egykor eltorlaszoltak. A Hamuházi-séd forrásai táplálják, foglyul ejtve a tóban lévő fákat. Az elárasztott medence  fáinak már csak a törzsmaradványa meredeznek ki a vízből. A bakonyi gyilkos tavat nem egy leomló hegy torlaszolta el, és szerencsére áldozatai sem voltak létrejöttének, mint az erdélyi Gyilkos-tónak. A tó az 1980-as években vaditatónak készült. Egykor a közelben állt az Esterházy grófok emeletes vadászkastélya, Hubertlak, mely a Hamuházi-séd és a Szalai-séd összefolyásánál található, a Somberek-séd völgyében. A vadászlak napjainkban kulcsosházként várja az ide látogató természetjárókat.

▼▼▼
Július 5-én, vezetett vasárnap délutáni gyalogtúránkon fedezzük fel a területet!!!
30 fős létszámlimit van, még MOST foglald le helyedet online a július 5-ei túrára: http://o2outdoor.hu/online-bejelentkezes/
Sikeres jelentkezésedről visszaigazoló e-mail-t kapsz!
▼▼▼
A túra jellege: 11 km-es táv, 250 m szintemelkedés, nem rohanós 4 órát szánunk rá!
Bakonybélben lesz az induló- és érkezőhely.
▼▼▼
Kinek ajánljuk? Túránk NEM teljesítménytúra, átlagos állóképességgel teljesíthető. 5-99 éves korig. Vizes élőhelyek mellett haladunk, sár, víz, szúnyog lehetséges!
►A túrán mindenki saját felelősségére vehet részt!!! ◄
Törekszünk a ►távolságtartásra, aki akar, az viseljen maszkot, ami azért lehetővé teszi az intenzívebb légzést is.
Kérjük, hogy ►ha betegség bármilyen jelét észleled magadon, akkor ►ne gyere velünk szabadidősportolni!!!
►Gyerekek csak szülői felügyelettel jöhetnek. Ha szoktál a ►kutyáddal túrázni, akkor most is bátran hozhatod, a szabályok ismertek!
A ►kullancsok (elég sok van!) miatti zártabb túraöltözet, a ►folyadékpótlás, a szükséges ►elemózsia gondolom egyértelmű! ►Esőkabátot is tegyél a hátizsákodba!
Ha gondolod, akkor ►nordic walking botjaidat is hozhatod!
▼▼▼
Indulás: 14:00
Érkezés: terv szerint 4 óra múlva
Részvételi díj: 1500 Ft/fő, 14 éves kor alatt 750 Ft/fő, amely induláskor, nyugta ellenében fizetendő!
A túrát Kőműves Tamás bronzjelvényes (MTSZ) túravezető szervezi és vezeti.
A túra ►pontos találkozóhelyét (és egyben parkoló) a túra előtti este adom meg e-mail-en, amit a regisztráció során kell majd megadnod!
▼▼▼
Jelentkezés KIZÁRÓLAG online bejelentkező felületünkön:
http://o2outdoor.hu/online-bejelentkezes/
Sikeres jelentkezésedről visszaigazoló e-mail-t kapsz!
▼▼▼
További kérdés esetén bátran írj vagy hívj: info@o2outdoor.hu vagy 20 9106 522

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük