Hódos-éri gyalogtúra


A hódos-éri gyalogtúra távja 16 km, 600 m a szintemelkedés, több kisebb barlang szerepel a célok között, ciklámenek nyílnak a Hódos-ér mentén, patakos, köves útvonalrészek is lesznek.
A túra átlagos állóképességgel teljesíthető, de azt nem ígérjük, hogy nem fogsz elfáradni! Gyerekeidet se hagyd otthon, élvezni fogják! Éhesen ne gyere, közben is étkezz, valamint fogyassz megfelelő (izotóniás) folyadékot. És kérünk, ne a túrán diétázz!!! Ha tudod helyesen használni őket, akkor a nordic walking botjaid is jól jönnek majd! 8:13-kor indulás vonattal Veszprémből, 17:40-kor érkezés vissza.

A gyalogtúrán csak saját felelősségre, magadra is vigyázva vegyél részt!


A továbbiakban kicsit bővebben a túráról.
Erre a túránkra ezúttal vonatozva megyünk. Hazánk egyik leglátványosabb vasútvonalán,

a Cuha-völgyön átzakatolva érkezünk meg indulási helyszínünkre, Vinyére.

Itt Fenyőfő felé indulunk, de nem sokára letérünk a Hódos-ér völgye felé. A patak amolyan lekerekített kövekkel teledobált medrű vízfolyás. Vad ciklámenekkel találkozunk a patak partjain majd reményeink szerint.

Fel fogunk kapaszkodni a Likas-kőhöz, ami a Hódos-ér nyugati peremén, kavicstakaróból kiemelkedő mészkőszirten található. Felmegyünk, majd le is jövünk (némi állóképesség elkel majd hozzá)!
Egy délnek induló, majd észak felé forduló kanyarral

a Pápalátó-kő mészkőszirtjét érjük el.

(Itt is lesz kőfülke, de nem monumentális példány.) Ehhez újfent felmegyünk, majd leereszkedünk (combedzés 2.0). Ezután dél felé fordulva a Hálóvető-árokba vesszük be magunkat. Itt újra nem bírunk majd lent maradni, ezúttal

a Bejáró-barlanghoz kapaszkodunk fel – combosodás 3.0

(régebben Hálóvető-völgyi-átjárónak hívták). Itt a bejárat 3×1,5 méteres, ami tágas fülkébe vezet, innen kürtő nyílik a tetőre. Miután kicsit pihentünk a barlang rejtekében, visszaereszkedünk az árokba, ahonnan kiérve letérünk a jelzett ösvényekről és erdei utakon térünk vissza a Hódos-ér völgyébe. Innen már újra jelzett úton, egy darabig a víz mellett haladunk. Legvégül a S+ jelzést követve Porva-Csesznek vasúti megállóhelyre érünk ki. Szóval lesz térkép (tervezőprogram) szerint 14,

a gyakorlatban 16 km-es távolság

(a program nem számol azzal, ha körbejárunk egy helyet, nem nyílegyenesen megyünk…). A számított szintemelkedés csaknem 600 m. Ahova felmegyünk, ott le is jövünk, és intenzív ereszkedéssel. Aki nordic walkingozik, annak nagy segítség lesz a felszerelése. Bőséges csapadék volt tavasszal, lehetnek magas aljnövényzetes szakaszok is, a Hálóvető-árokban akár csalánnal. Javaslom a hosszú, zárt ruházatot (felső is legyen), olyan nagy hőség valószínűleg nem lesz még a 7végén. A zárt ruházat és a fejfedő a kullancsok ellen is jól jön.

A túra közepesen nehéz besorolású, de gyermekeidet is bátran hozhatod!

A túra során átkelünk patakmedren is, de nem vízben fogunk gázolni. Miután hazafelé is vonattal jövünk, a menetrend adja az időkeretet. Vonatunk Veszprémből 8:13-kor indul, Vinyén 9:09-kor szállunk le menetrend szerint. Porva-Cseszneken 16:52-kor indul visszafelé Veszprémbe, 17:40-kor érkezünk. Magyarán bő 7 óránk van erre a túrára. Ha valaki számol, láthatja, hogy ez nem teljesítménytúra táv és tempó lesz, jut majd idő mindenre!
A túra részvételi díja vonatjegy nélkül: 1400 Ft, kölökjegy (14 alatt) 700 Ft
A vonatjegy teljes árúan Vinyéig 490 Ft, vissza Veszprémbe Porva-Csesznekről 420 Ft. Utóbbit a kalauznál kell fizetni tudtommal.
A túrát Kőműves Tamás bronzjelvényes gyalogos szakágú túravezető vezeti.

Aktuális időpont: 2019. július 21.

A túrára hozhatod fegyelmezett, jól nevelt kutyádat is!

Ha szeretnél jönni velünk, akkor kérünk előzetes jelentkezést létszám megadással, telefonszámmal, email címmel.

További infó, jelentkezés: info@komtam.hu, 20 9106 522

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük