Misztikus őserdő gyalogtúra a Bakonyban

Brurok-völgyi őserdő

20 km-es gyalogtúra a Keleti-Bakonyba április 7-én, amikor a Burok-völgy őserdejébe vetjük bele magunkat. A félkör alakú völgy Királyszállástól Bakonykútiig húzódik. Hossza 10 km, átlagos mélysége 50–90 m, szintkülönbsége nem jelentős, mintegy 210 m a teljes távolságon, mi ráadásul 7 km-t lefelé teszünk meg. A völgy nyugati, szűkebb felén indulunk és nem megyünk teljesen végig, hanem 7 km megtétele után, a Rózsa Sándor-barlangnál felkapaszkodunk a völgyből, hogy körtúránkon visszatérjünk kiindulás helyünkre.

Mire számítson, aki velünk tart az őserdei gyalogtúra során?

A kidőlt fák vastagon borítottak gombával

A völgy igazi különlegesség, mert őserdő jellegű és a ma már csak ritkán fellelhető természetes állapotokkal találkozhatunk. 40 évvel ezelőttig erre vezetett a OKT (Országos Kéktúra), ma viszont már csak a megkopott, de még a múltat őrző kék jelmaradványokkal találkozhatunk. Annak idején a Másfélmillió lépés Magyarországon stábja is ellátogatott a Burok-völgybe!

Tavaszi medvehagyma szőnyeg között lépkedünk a gyalogtúra során

A Burok-völgy nehezen járható gyalogtúra útvonal, sok akadállyal tűzdelt, leküzdése igazi kaland lesz!

Utunk során a völgytalpon az őserdő tavaszi aszpektusához lesz szerencsénk: csordultig lesz a völgy medvehagymával. Jártunk itt már korábban csapadékos nyáron, akkor embermagas csalánban vezetett utunk. A hűvös, méltóságteljes dolomitsziklák által zárt völgyben szinte megállt az idő: évszázados, 20–30 méteres fákat láthatunk, melyek lábuknál őrzik kidőlt társaikat, míg lassan az örök körforgás részeként új életek sarjadnak pusztulásukból.

Itt nincs jelen az erdőt művelő ember kéznyoma!

Gyalogtúra toronymagas dolomitsziklákkal kísérve

Nem tűnik hosszúnak a völgyben tervezett 7 km, de tudnotok kell, hogy ez nem könnyű terep! Szűk csapásokon fogunk haladni, lépéseinket sokszor fatörzs vagy szikla akadályok nehezítik:

átmászunk, átbújunk, kerülünk ha kell.

A gyalogtúra során átmászunk rajtuk, átbújunk alattuk, ahogy a legcélszerűbb

És miért 20 km? A völgy elhagyása után észak felé, majd nyugatnak haladunk, végül délre fordulva zárjuk körünket. Időben a 7 km-re 4–4,5 órát (igen, ennyit, majd megértitek, hogy miért!) szánunk, a további 13-ra 3–3,5 órát, így egész napos túránk lesz.

Nordic walkingozó társaink kérdéseire válaszolva: lesz, ahol útban lesz a kezedben lévő bot, le kell majd csatolnod, hogy kapaszkodni tudj, de ezen túl segítik majd a sportszerek a haladást. Még nem lesz magas aljnövényzet, ami gátolná a sportszer használatát. Ha még nem ismered ezt a remek sportot, akkor gyere el április 13-ai oktatásunkra, és tanuld meg az alapokat!

A völgyet elhagyva, visszakanyarodó útvonalunkon mintegy 250-300 m szintemelkedésre számítsatok, ott jól jönnek majd a botok.
Indulás, érkezés: a pontos helyet előzetes jelentkezés után adjuk meg e-mailben vagy telefon!
Táv: 20 km Menetidő: 8 óra
Részvételi díj: 2000 Ft/fő, 14 éves kor alatt 1000 Ft
Kicsi gyerekkel erre a túrára ne vállalkozzatok, velük inkább Bakonykúti felől egy kisebb túrán érdemes meglesni a rejtélyes völgyet. Ha ezen a hétvégén szeretnétek kicsikkel velünk túrázni, akkor gyertek el szombaton délután 15 órától a Köcsi-tó–Csere-hegyi kilátó körtúránkra!
Szintén nem ajánljuk azoknak, akik nehezen lépnek fel és le a fatörzseken, nem tudnak esetleg térden átmászni az évszázados kidőlt törzsek alatt.

Mindenki másnak ott a helye! A túrn mindenki csak saját felelősségére vehet részt, gyerekek csak kísérővel jöhetnek!
További infó, jelentkezés: +36 20 9106 522, info [kukac] o2outdoor.hu

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük